Παραίτηση του Αλ. Τσίπρα – Άνοιξε τις διαδικασίες για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και τη διαδοχή του- Τι είπε στο Ζάππειο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις στο Ζάππειο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Δείτε:

Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Δηλώσεις Αλ. Τσίπρα στο Ζάππειο

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις 25η Ιουνίου, που έφερε κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στο 17,83%, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε, επί δύο μέρες, να εμφανιστεί στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου και παρέμεινε στο σπίτι του. Σήμερα, πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος και ο κ. Τσίπρας υπέβαλε την παραίτησή του ενώπιον των μελών του.

Οι δηλώσεις του στο Ζάππειο, όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του και το ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος:

Είναι ορισμένες στιγμές που πρέπει να πάρεις σημαντικές αποφάσεις, να σταθείς απάναντι στην ιστορία και σε όσους σε πίστεψαν. Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνω εν θερμώ. Κι αυτό έκανα για 3 24ωρα γιατί ξέρω ότι οι αποφάσεις μου επηρεάζουν κι άλλους ανθρώπους.

Την Κυριακή είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένα κύκλο και πρέπει να ανοίξουμε έναν άλλον πιο ελπιδοφόρο. Μίλησα και για σημαντικές αποφάσεις. Την ανάγκη να συναντηθούμε με τις αξίες μας. Να ανανεώσουμε τολμηρά το έμψυχο δυναμικό, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν.

Πρέπει να εφεύρουμε ένα έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα διαβάσει τις νέες προκλήσεις της εποχής και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Αυτές οι αποφάσεις αφορούν πρώτα εμένα, που υπήρξα επικεφαλής του κόμματος σε αυτό τον κύκλο.

Παρέλαβε σε ηλικία 34 ετών. Το ταξίδι είχε παγίδες, αλλά ήταν συναρπαστικό. Ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στη χώρα.

Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος στην ιστορίας αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Κάθε μέρα ήταν μέρα μάχης. Στην αρχή αντιμετωπίσαμε μια Ευρώπη καχύποπτη απέναντι στην Ελλάδα, αντιμετωπίσαμε πιέσεις και εκβιασμούς και μέσα και έξω από τη χώρα.

Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε, για την έξοδο από τα μνημόνια, για την επούλωση των τραυμάτων της χώρας και για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό το έργο είναι δικό μας και δικό σας.

Αυτό το ταξίδι είχε και δύσκολες αποφάσεις και φθορά. Το ταξίδι άφησε το αποτύπωμα στην ιστορία. Αφήσαμε μια παρακαταθήκη για τον νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι η αρχή του νέου κύκλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξει δραστικά. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι σε αυτή τη λαϊκή εντολή. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα, τόσο στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ και με τις αδυναμίες και παθογένειες.

Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης. Αυτό είναι η άμεση προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό δεν αφορά μόνο το κόμμα μας, αλλά και τη δημοκρατία, το μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά.

Αυτή την πεποίθηση μου θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο μου. Κατανοώ την ανάγκη για έναν νέο κύμα. Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στον δυναμικό του. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας. Δεν θα είμαι υποψήφιος, θα είμαι παρών πριν και μετά απ’ αυτές τις διαδικασίες.

Είναι μια προσωπική πρόκληση. Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή και στην πολιτική, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω ότι οι μάχες για τις ιδέες δεν ορίζεται από τις καρέκλες.

Θέλω να πω στα εκατομμύρια φίλους τους ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είμαι δίπλα τους. το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ταξιδέψει.

Θέλω όμως να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Μπορεί κάποιοι να χαίρεστε με την απόφασή μου.

Και κάποιοι να λυπάστε.

Αλλά τα επόμενα χρόνια δε θα είναι εύκολα για κανένα μας.

Ό, τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές.

Ζούμε σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων.

Η πίστη στις αξίες μας.

Η προσήλωσή μας στη δημοκρατία και την ελευθερία, που είναι συνώνυμο της Ελλάδας.

Η αγάπη για τον άνθρωπο.

Η αλληλεγγύη.

Η ενότητα.

Το εμείς πάνω από το εγώ, είναι δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.

Η προοδευτική παράταξη του τόπου, όπως πάντα στην ιστορία, θα είναι οδηγός σε αυτή τη συλλογική εθνική προσπάθεια.

Και ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ που θα την εκφράζει, μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό το σκοπό υπηρετεί η απόφασή μου.

Αυτό το σκοπό θα υπηρετώ πάντα.

Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί